Susanne's boktips

 

Lek med elden av Dani Shapiro är en modern berättelse om förbjuden kärlek och om två kvinnors förlust av ungdomens oskuld. Bokens berättare heter Lucy Greenburg. När hon börjar på college träffar hon Carolyn Ward, de är rumskamrater och blir även goda vänner. Samt att de delar på samma älskare. Det enda jag tycker mindre om med boken, är alla dessa tillbakablickar i Lucys liv, som inte tillför någonting till handlingen. Boken är skriven i jag-form.

Rubys dröm av Judi James Ruby är bara sju år när hon första gången får se Rowan Hall. Herrgården gör ett outplånligt intryck på henne, och hon svär på att hon en dag ska bli herrgårdens ägare. Boken handlar om hur en dröm och en passion kan bli till besatthet; om hur en ung kvinnas fåfängliga önskningar styr hela hennes liv och förvandlar henne till någon hon egentligen inte vill vara.

Våldtagen av Joy Fielding handlar om Gail Walton, vars liv är perfekt. Tills en dag då hennes yngsta dotter, Cindy 6 år, hittas våldtagen och mördad i en park. Gails liv slås i spillror. När hon tycker att polisen inte gör några framsteg, tar hon saken i egna händer. Hon börjar själv leta efter mördaren.

Barn 312 av Hans Ulrich Horster Som ung, under andra världskriget, fick Ursula en dotter med en soldat. När Ursula och dottern rymmer, så kommer Ursula ifrån dottern. Ursula tror att dottern är död. Nio år senare, Ursula är gift och har en son, ser hon en annons i en tidning, där föräldrarna till Martina sökes. Ursula vet att det är hennes dotter, men hennes make känner inte till att Ursula fått barn som ung. Ursula kontaktar Röda Korset och talar om att hon är Martinas mamma. Men Röda Korset har fått fler svar.
Läste denna bok som pocketroman från Allers som ca 11-åring. Jag har sedan läste den så många gånger att pocketromanen blev sönderläst. Rekommenderas varmt.

Sotarpojken 1 & 2 av Lisa Tetzner en uppdiktad berättelse baserad på en verklig händelse. Om pojken Giorgio som blir såld som sotarpojke i Milano av sina föräldrar. Boken handlar om sotarpojkarnas liv, kamratskap och kamp för att bli fri. Den här boken läste min fröken för klassen första gången när jag gick i sexan. Jag sedan dess läst den flera gånger, både som ungdom och som vuxen. Och jag tycker fortfarande om den. På biblioteket finns den på barn- och ungdomsbokdelen.

Jag har läst en bok som heter Sara och den är skriven av hennes pappa. Jag hittade boken på biblioteket under alkohol- och narkotikafrågor. Det är en verklighetsskildring om Sara, som börjar använda narkotika. Pappan berättar om deras kamp för att få dottern att sluta. Det är en väldigt bra skildring om knarkets elände. Man får bra insyn i hur det kan vara, och jag är tacksam att jag inte har sådana problem. Läsvärd bok!

Alla böcker skriven av Agatha Christie. Jag tycker om berättarstilen på hennes deckare. Och jag kan läsa om dem flera gånger.

Böckerna om Mrs. Pollifax skriven av Dorothy Gilman, Mrs. Pollifax påminner mycket om Miss Marple i Agatha Christie's böcker. Och berättarstilen är ungefär likadan.

Skulptrisen av Minette Walters handlar om Roz Leigh som är journalist. Roz blir i stort sett påtvingad att skriva en bok om Olive Martin, som är livstidsdömd efter att ha mördat sin mamma och syster. Men har hon verkligen gjort det? Roz börjar göra efterforskningar. En psykologisk thriller.

Främlingen, Slända i Bärnsten, Sjöfararna 1 & 2, Trummornas dån och Det flammande korset av Diana Gabaldon handlar om Claire Randall som lever på 1900-talet, men hamnar på 1700-talet då hon passerar en skreva på ett magiskt ställe i Skottland. Hon träffar kärleken, Jamie Fraser. Man får följa deras liv på 1700-talet. En del problem uppstår, då Claire är född på 1900-talet. Hon vet t.ex. vad som kommer att hända historiskt. Mycket bra böcker, svår att lägga ifrån sig.

Bokringen

 

© 1998-2004 Susanne Rönnberg